Mi a különbség a branding és a marketing között?

A brandig és a marketing két különböző, de szorosan összekapcsolódó fogalom, amelyek fontos szerepet játszanak az üzleti világban. Azonban, sokan nem értik, vagy nem tudják, hogy mi a különbség a két tevékenység kötött. Ebben a cikkben tisztázzuk, hogy miben különböznek egymástól.

digitális médiafelület utcakép

Forrás: Freepik.com

Milyen célt szolgál a marketing? Milyen eszközei vannak?

A marketing azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyeket egy vállalkozás végrehajt a termékei vagy szolgáltatásai eladásának ösztönzése érdekében. Számos eszköz áll rendelkezésünkre például hirdetések online és offline hirdetési felületeken, promóciók, termékfejlesztés és piackutatás. Az alapvető célja, hogy növelje az értékesítést és a bevételt. Többnyire a rövid távú célkitűzésekre fókuszál és a lehető legtöbb érdeklődőt szeretné bevonni, hogy fokozza a hatékonyságot. A marketing tevékenységei általában azokra a szempontokra összpontosítanak, amelyek a vásárlók érdeklődésére hatnak, mint például az ár, a minőség és a funkcionalitás. Azonban a marketing nem feltétlenül foglalkozik a vállalat személyiségével, küldetésével vagy értékeivel.

Mi a branding és mikor alkalmazzuk?

A branding maga a márka építésére szolgál, a vállalkozás megjelenését és az értékeit jelenti, amelyekkel az ügyfelek azonosulni tudnak. Azonosítja a vállalkozás személyiségét, a küldetését és a vevői élményt. Hosszútávú elismertségre és megbízhatóságra fókuszál. Célja továbbá az is, hogy a vállalat egyedi és könnyen azonosítható imázst alakítson ki, amely felkelti az ügyfelek figyelmét és megkülönbözteti a márkát a versenytársaktól. A márka azonban nem csak egy logó vagy egy név, hanem sokkal inkább az érzelmek összessége, melyeket a vállalkozás által képviselt értékekkel kapcsolnak össze.

Az egyik fontos különbség a marketing és a brandig között, hogy míg a marketing inkább a termékek vagy szolgáltatások eladására fókuszál, melynek eszközei ösztönzik a fogyasztót arra, hogy megvásárolják az eladni kívánt terméket, addig a brandig a vállalkozás hosszú távú stratégiájára összpontosít, illetve a fogyasztók általános megítélését erősíti. A brandig ezenfelül segít a vállalkozásnak kiépíteni az új ügyfélkapcsolatokat és a hosszútávú márkahűséget.

Forrás: Freepik

Egy másik fontos különbség a marketing és a brandig között, hogy a marketing többnyire kvantitatív elemekkel dolgozik, például az eladások mérésével vagy a megtekintők számával, hogy az adott termék vagy szolgáltatás X elérés mellett mekkora bevételt termelt. A branding pedig a vásárlóval kialakított kapcsolatra fókuszál, például a vevői elégedettségre vagy a kiváltott érzelmekre.

Fontos megjegyezni, hogy a marketing és a brandig nem választhatók szét egymástól, mindkettő elengedhetetlen az üzleti sikerhez. Az erős brandig a hosszú távú sikerek alapját teremti meg egy márka életében, a marketing pedig az eladási célok elérésében játszik fontos szerepet.