Mit kell tudnod a videós hirdetésekről, mielőtt belevágnál?

Azt már tudjuk, hogy ha van egy vállalkozásunk, a beindításához, illetve a terjeszkedéshez, a növekedés eléréséhez nélkülözhetetlen a cégünk reklámozása. Azt is tudjuk, hogy megannyi hirdetési eszköz van a kezünkben, amelyek alkalmazása segítheti az eladásainkat, illetve rengeteg tippet és trükköt osztanak meg a marketing szakemberek az interneten, hogy mit hogyan, illetve milyen üzenettel érdemes a nagyközönség elé tárni.

Nézzünk egy olyan témát, amiről viszonylag kevés információ van a világhálón, ez pedig nem más, mint a videós hirdetések.

Forrás: unsplash.com – Lex Melony

Milyen eszközeink vannak a reklámvideóink prezentálására?

1. TV kampány

Ha videós reklámról beszélünk, legelőször a televízió jut eszünkbe, hiszen aki néz televíziót tudja, hogy a műsorok előtt-alatt-után reklámokkal töltik ki a helyet, viszont ez nagyon költséges, nem minden vállalkozás számára elérhető és nem is mindenki számára szükséges, hiszen vannak olyan egyedi termékek / szolgáltatások, amelyek nem tömegeknek szólnak, hanem például egy speciális iparágat szolgálnak ki.

2. Online videó hirdetés

Bizonyára Te is kedves olvasó találkoztál már a Youtube-on Facebookon, Instagram-on vagy újabban Tiktok-on szponzorált videós hirdetésekkel, melyek kikerülhetetlenül vannak jelen. Ezek jól működnek, hiszen böngészés közben akarva, akaratlanul jönnek a hirdetések. A televíziós kampánynál jóval olcsóbb megoldás, célozható vele konkrét célközönség. Hátránya viszont, hogy mindig akkor jön, amikor nem szeretnénk látni. Zenehallgatás közben, vagy amikor megnyitunk egy videót YouTube-on, ami érdekelne minket, de hoppá előbb ki kell várni azt a 10 bosszantó másodpercet, amíg a reklám lejár. Folyamatosan a figyelmünkért versenyeznek, nem véletlen, hogy ennyi reklám fut, hiszen ez a fő bevételi forrásuk. Ez nem rossz, pusztán látni kell az érme másik oldalát is, mennyi nagyszerű szoftvert köszönhetünk az online hirdetéses modelleknek (pl. Google maps, G-mail, Youtube videó megosztás stb.), mindezeket pedig ingyenesen használhatjuk. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok:

Reklámok a gazdaság motorjai

3. Végül, de nem utolsó sorba az Offline digitális kijelzők

Ezek tulajdonképpen kihelyezett videós monitorok, LED falak, amikkel a plázákban, reptereken, irodaházak oldalán és most már társasházak előtereiben is találkozhatunk. Az a nagyszerű ezekben a felületekben, hogy a TV-vel és az Online reklámokkal ellentétben egyáltalán nem tolakodóak. Nem szakítják meg az embert a cselekvésben, sőt inkább a várakozás vagy a nézelődés közben, egyszóval az ember holt idejében kerülnek a látóterükbe. Tömegeket érnek el vele, nem csak a ,,mobilozó” réteget, hanem az 50+os korosztályt is.

Forrás: unsplash.com – Mark Köning

Mozgó képes hirdetés kontra statikus plakát

Általánosságban elmondható, hogy a legelterjedtebb hirdetési forma a nyomtatott statikus hirdetések (szórólap, óriásplakát, citylight). A kreatív anyag megszerkesztése komoly kihívás elé állítja a szakembereket, a lehető legrövidebben, mégis ütősen kell átadni az üzenetet egy termékről vagy szolgáltatásról, hiszen nem sok hely van az információ közlésére. A reklámzajjal telített környezetben nem könnyű elérni, hogy kitűnjünk, ránk figyeljenek és cselekvésre bírjuk a fogyasztókat. Mindig rohanunk, talán, ha még emlékszünk rá, rákeresünk neten is, hogy valóban jó-e az ajánlat, mint ahogy azt a plakáton láttuk. Azonban tagadhatatlan, hogy ezek a felületek kikerülhetetlenek, minden korosztályt képesek megszólítani, nem lehet áttekerni, kikapcsolni, 0-24 órában folyamatosan ellátják feladatukat.

Nézzük milyen előnyei vannak a videós hirdetéseknek

A köztéri statikus plakátok és az online világ könnyedén és gyorsan cserélhető tartalmainak előnyeit ötvözik a digitális médiafelületek (videós hirdetések). A mozgó, világító tartalom egyszerre rengeteg ingert közvetít a látogató felé, vonzzák a tekintetet. Könnyen emészthető a tartalom, mert illusztrál és információt közöl akár anélkül, hogy olvasni kellene. Egy jó reklámfilm keretein belül részletesebben bemutathatjuk a vállalkozás tevékenységét vagy egy termék sokoldalúságát, praktikumát. Szórakoztathatunk, informálhatunk, oktathatunk, lelket adhatunk az reklámnak, mellyel érzelmi interakciót vagy vágyakozást válthatunk ki a nézőből.

Mert a jó marketing célja, hogy hasson a fogyasztókra, kialakítson egy bensőséges bizalmi kapcsolatot.